Marktcijfers Haarlem door Joey van den Haak

Volgende maand worden de nieuwe kwartaalcijfers weer door de NVM gepubliceerd, maar ik heb nu alvast onderzoek gedaan. In de media is veelal negatieve berichtgeving terug te vinden. Zoals “de grootste daling van de afgelopen 9 jaar”. Dat het de grootste is in 9 jaar is natuurlijk niet gek, want het is ook de enige daling in 9 jaar. Ook vertellen ze er in de media niet bij dat we het jaar ervoor de grootste stijging hebben gehad van de afgelopen 20 jaar.

 

Maar hoe zit het nu echt?
Hiervoor kijken we naar de meeste recente transactiegevens in Haarlem en omgeving. In april 2022 was de gemiddelde transactieprijs € 609.000,-, nu in april 2023 is de gemiddelde transactieprijs € 487.000,-, dit is inderdaad en forse daling van 20%. Als wij echter kijken naar de gemiddelde vierkante meterprijs dan is de daling slechts 14,3%. We kunnen hier ook uit concluderen dat er minder grote woningen zijn verkocht. De gemiddelde vierkante meter prijs ligt nu op € 4.583,-. Eigenlijk is de markt sinds december 2022 heel stabiel en zien we nog maar minimale prijswijzigingen.

 

Het duurt daarnaast langer totdat een woning wordt verkocht. Dit was in 2022 gemiddeld 16 dagen, dit is nu gestegen naar 76 dagen. Het aanbod is hier logischerwijs ook wat mee toegenomen en de krapte indicator is gestegen, wat positief is voor potentiële kopers. Er is meer keuze, er zijn iets minder concurrenten en ook een tweede bezichtiging is weer mogelijk. Het gaat dus weer op een “normalere” woningmarkt lijken. Een prima tijd dus om een woning aan te kopen.

 

De woningen worden over het algemeen voor een realistische vraagprijs in de markt gezet. Er kan soms weer onderhandeld worden, maar er wordt ook nog steeds in veel gevallen overboden. Al zijn dit over het algemeen niet meer van die extreme overbindingen zoals wij vorig jaar veel zagen. Onze verwachting voor de komende periode is dat de hypotheekrente licht zal dalen, gezien de afnemende vraag op de kapitaalmarktrente doordat er momenteel minder hypotheken worden overgesloten. Dit zal ervoor zorgen dat de huizenprijzen ook weer licht op zullen lopen.

Maak hier een afspraak Geheel vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.