Kopen

Een huis kopen! Hoe pak ik dat aan?

Een huis kopen spannend? Dat hoeft het niet te zijn met de juiste voorbereiding.

Wij horen vaak dat mensen erg tegen dit proces opzien, maar onze ervaring is dat de weg ernaartoe met de juiste voorbereiding en begeleiding heel leerzaam en gezellig kan zijn.

 

Stap 1: Bepalen van het budget

Dit begint met een gesprek met een goede onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kan je inzicht geven in de financiële mogelijkheden met wat je kan lenen, maar misschien nog wel belangrijker wat je wil lenen. Heb je ook een woning te verkopen dan is uiteraard van belang dat de waarde, de verkooptijd en het proces inzichtelijk is.

 

Stap 2: Woonwensen

Het is aan te raden je woonwensen in de volgende verschillende categorieën in te delen.

 

 

Stap 3: Bezichtiging

Je hebt een huis gevonden en een afspraak gepland voor een bezichtiging. Zorg dat je voordat je naar de woning gaat, de belangrijkste vragen die hebt voor jezelf op papier hebt gezet. Maar wees bij de eerste woning niet te kritisch, want waarschijnlijk gaan je eisen en wensen nog veranderen gedurende het proces. Neem de tijd om de woning rustig te bekijken en ga ook eens op de bank zitten of aan de eettafel.

 

Stap 4: Onderzoek

Heb je de woning van je dromen gevonden en wil je graag een bod uitbrengen dan is het eerst belangrijk om alle informatie god door te lezen. Denk bijvoorbeeld aan de eigendomsbewijs, de brochure en de vragenlijst, maar doe ook zelf onderzoek en gebruik hiervoor gratis websites zoals ruimtelijkplannen.nl voor informatie over het bestemmingsplan. Probeer onderzoek te doen naar vergelijkbare verkochte woningen om zodoende de waarde vast te stellen. Bel voor deze zekerheid de hypotheekadviseur om te vragen of er nog rente wijzigingen zijn geweest die van invloed zijn.

 

Stap 5: Bieden

Het bieden kan volgens verschillende systemen gaan, de verkopend makelaar zal je vertellen welk systeem er gebruikt zal worden.  In je bieding moeten de volgende zaken worden opgenomen:

 

Stap 6: Koopovereenkomst

Gefeliciteerd! Je bent de koper geworden van jouw droomwoning.

De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst. Dit is vaak een gestandaardiseerd document aangevuld met extra clausules en lokale gebruiken. Let op! De deal is pas bindend als alle partijen de overeenkomst ondertekend hebben.

 

Stap 7: Financiering

Nu is het zaak om terug te gaan naar de hypotheekadviseur om de hypotheekaanvraag in gang te zetten. Deze zal zijn compleet maken en heeft hier onder andere een gevalideerd NWWI taxatierapport voor nodig. Dit geeft de bank inzicht in de waarde van de woning en de maximale hypotheek die zij willen verstrekken.

 

Stap 8: Overdracht woning

Een paar dagen voor de levering ontvangen je van de notaris een concept van de leveringsakte en de nota van afrekening. Vandaag is een feestelijke dag, maar moet je nog wel letten op een aantal belangrijke punten. Je dient een opstalverzekering af te sluiten voor de overdracht. Voordat je naar de notaris gaat zal er een inspectie plaats vinden in de woning. Hier zullen de meterstanden worden opgenomen en worden gekeken of alles is zoals afgesproken. Daarna gaan kopers en verkopers naar de notaris voor de overdracht. Nadat de notaris de leveringsakte heeft doorgenomen zal deze ondertekend worden door alle partijen daarna mogen de sleutels overhandigd worden.

Je bent nu officieel eigenaar!

De verkopers vetrekken nu, jij blijft achter bij de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte.

 

 

Wil je professionele begeleiding bij dit proces, maak dan een gratis afspraak.

ik wil een aankoop­makelaar

 

 

Maak een gratis proefaccount voor de zoeksoftware Copaan.

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht
Kopen
“Gaan we een kop koffie drinken?

Ik vertel je dan alles over het proces, het bepalen van de waarde en de verschillende biedsystemen! ”
Maak hier een afspraak Geheel vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.